نشونههای بلوغ عاطفی

وقتی میگیم یه فردی از لحاظ عاطفی بالغه یا به اصطلاح به بلوغ عاطفی رسیده، معمولا یه کسی رو تصور میکنیم که خوب خودشو میشناسه. آدمی که به بلوغ عاطفی رسیده بیشتر مواقع حسی مثل «آرامش در طوفان» داره و بدون توجه به شرایط، میتونه احساساتشو کنترل کنه. این آدما بلدن توی موقعیتهای سخت چطوری واکنش نشون بدن و بهخوبی میتونن توی این شرایط خونسردی شونو حفظ کنن. توی این مقاله درباره بلوغ عاطفی، نشونه هاش و شناختن آدمایی صحبت میکنیم که به این بلوغ عاطفی نرسیدن. با من همراه باشین.
نشونههای بلوغ عاطفی چیاست ؟
۱. مسئولیتپذیری
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده میدونه چه رفتار های خوبی داره و مدام میخواد رفتارشو بهتر کنه. این یعنی وقتی براش مشکلی پیش میاد، سراغ سرزنش دیگران (یا خودش) نمیره. کسی که به بلوغ عاطفی رسیده بهجای شکایت از شرایط، دست به کار میشه و از خودش میپرسه: «برای درست کردن این وضعیت چه کارایی باید بکنم؟»
۲. نشوندادن همدلی
کسی که از نظر عاطفی بالغه از اطرافیان و عزیزانش حمایت میکنه و بهخوبی همدلی خودشو نشون میده. این فرد میدونه چجوری خودشو جای بقیه بگذاره و سعی میکنه مسائل رو از دید طرف مقابل ببینه و بهش در حد توان کمک میکنه.
۳. پذیرش اشتباهات
این فرد روش درست عذرخواهیکردن رو بلده و الکی بهونهتراشی نمیکنه. اشتباهاتش رو قبول میکنه و سعی میکنه راهی برای جبران اشتباهش پیدا کنه. این آدم میدونه که همیشه حق با خودش نیست و موقع حقدادن به بقیه سختگیری نمیکنه.
این مقاله هم میتونه کمکت کنه: چجوری دعوا رو کم کنیم؟

۴. نترسیدن از آسیبپذیری
کسی که به بلوغ عاطفی رسیده درباره تجربیاتش صحبت میکنه تا بقیه کمتر احساس تنهایی کنن. این شخص با پذیرش آسیبپذیری، همیشه دنبال این نیست که نشون بده بدون نقص و مشکله. بهراحتی میتونه از شکستهاش صحبت کنه و ابایی نداره که آسیبپذیر به نظر برسه.
۵. شناخت و پذیرش نیازها
کسی که از لحاظ عاطفی بالغ شده وقتی به کمک نیاز داره یا به هر دلیلی حالش خوب نیست، از بقیه کمک میگیره. این فرد از کمکگرفتن از دیگران یا درمیونگذاشتن مشکلاتش با اونها خجالت نمیکشه.
۶. تعیین حدومرزها برای بلوغ عاطفی
تعیین مرزها و حریم خصوصی یه نوع احترام به خود و خوددوستیه. کسی که به بلوغ عاطفی رسیده برای خودش حدومرزهای درستی تعیین میکنه و به بقیه اجازه نمیده اونها رو زیر پا بذاره.
حالا بلوغ عاطفی به سن هم ربط داره؟
اگر بخوام خلاصه بگم، هم اره و هم نه. عوامل زیادی روی میزان پختگی عاطفی افراد تأثیر میذاره. قرارگرفتن در معرض طیف گستردهتری از تجربیات توی سنین پایینتر یکی از این عوامل هست. بخشهای مهم مغز مثل قشر جلوی مغز که به مهار رفتارهای پرخطر کمک میکنه تا حدود ۲۵سالگی کامل رشد نمیکنه، به همین دلیله که خیلی از احساسات نوجوان ها پیشبینینشدنیه.
و حالا بلوغ فرد قبل از اینکه به سنش ربط داشته باشه، به هوش عاطفی (هیجانی) اون بستگی داره و اینکه چطور با موقعیتهای چالشبرانگیز مواجه میشه. به خاطر همین یه موقع کسایی با سن بالا میبینیم که اصلا پختگی عاطفی ندارن.

آیا راهی برای سنجش اندازه بلوغ عاطفی وجود داره؟
آزمونهای آنلاین زیادی هستن که بهتون برای تعیین اندازه بلوغ عاطفی کمک میکنن. البته خیلی از این آزمونها بیشتر جنبه سرگرمی دارن و از نظر بالینی معتبر نیستن.میتونین چندتا سؤال اساسی از خودتون بپرسین تا متوجه شین کجا قرار دارین :
- به موقعیت استرسزایی که تازگیا تجربه کردین، چجوری واکنش نشون دادین؟
- با مشکلاتی که توی محل کارتون پیش اومده چطوری برخورد میکنین (ناراحتشدن از بقیه و اینکه نتونین نیاز های خودتونو بشناسین یعنی بلوغ عاطفی پایینی دارین.)
- به شادیهای بقیه چجوری واکنش نشون میدین؟ (آدمایی که به بلوغ عاطفی رسیدین، میتونن شادیشونو حتی موقع یه تغییر یهویی هم به دیگران ابراز کنن.)
- بیشتر موقع ها از همهچیز خسته میشین؟ (وقتی از لحاظ عاطفی به بلوغ نرسیدین، دنیا براتون پر از مزاحمتهای جزئیه. به این فکر کنین که چند بار در روز از بقیه یا موقعیتهای مختلف شکایت میکنین.)
- وقتی کارها خوب پیش نمیره، معمولا تقصیر رو گردن خودتون میاندازین یا بقیه؟ (اگه مدام درگیر سرزنش کردن خودتون یا ایرادگرفتن از بقیه هستین، نشونه اینکه بهاندازه کافی به بلوغ عاطفی نرسیدین.)
چگونه میتونیم از نظر عاطفی بالغتر بشیم؟
۱. احساس هاتونو بشناسین
شناختن احساساتتان میتونه تأثیر زیادی روی رسیدن به بلوغ عاطفی داشته باشه. یه تمرین خوب اینکه بهمدت ۱ هفته تعداد دفعاتی رو که دیگران اذیتتون کردن توی دفترچهای بنویسین. و بعدش سعی کنین احساس اصلی رو شناسایی کنین. این کار کمکتون میکنه نیازهاتونو بشناسین و به یه روش درست واکنش نشون بدین.
از دستش نده: چجوری با پارتنرم صمیمی بشم؟
۲. برای بلوغ عاطفی شرم رو رها کنین
متوجه شدن به زمانهایی که احساس بدی به خودمون داریم به ما این ویژگی رو میده که یه تغییری به وجود بیاریم. با رهاکردن شرم، مسئولیت زندگیتونو بر عهده بگیرین و بهجای توجه به انتظارات بقیه، بر اساس شرایط و میل خودتون زندگی کنین جوری که خودتون میخواین.
۳. مرزهای سالم رو تعیین کنین
پختگی عاطفی یعنی اجازه ندین کسی از حد و مرزهای شما رد بشه. مثلا اگر دائم با کسی صحبت میکنین که الکی وقتونو میگیره، یعنی به خودتون و وقتتون اهمیت نمیدین. سعی کنین حدومرزهای سالم و درستی برای زندگیتون تعیین کنین و به اونها پایبند باشین.

۴. اختیار زندگیتونو کاملا توی دست بگیرین
کاملا مسئولیت خوب و بد زندگیتونو به عهده بگیرین. این کار کمک میکنه بهتر انتخاب کنین. تشخیص انتخابهای اشتباه و توجه به اونها کمک میکنه از تکرار اشتباهات مشابه توی آینده جلوگیری کنین و بهتر تصمیم بگیرین.
پست تکمیلی: چجوری یه رابطه اشتباه رو شروع نکنیم؟
۵. به الگویی مناسب پیدا کنین
پیدا کردن یه الگوی قابلاعتماد میتونه به ما کمک کنه بیشتر به پختگی عاطفی برسیم. وقتی میبینیم کسی که اونو تحسین میکنیم با درایت با شکست برخورد میکنه، بهاحتمال زیاد از رفتارش الگوبرداری میکنیم. داشتن الگوی مناسب به ما این اجازه رو میده راههای بهتری برای کنترل کردن احساسات و واکنشها به اتفاق های ناراحتکننده داشته باشیم.
این مقاله ام تموم شد دوست من امیدوارم به دردت خورده باشه.با توجه به این مقاله کامل متوجه میشیم که بلوغ عاطفی داریم یا نه؟ اگر فهمیدین که این نشونه هارو توی خودتون ندارین و میخواین به پختگی عاطفی برسین تا روابط بهتری رو برقرار کنین میتونین از اینجا وقت مشاورتو بگیری تا من بتونم راهنماییت کنم تا روابط رو با یه دید بهتر تجربه کنی.
دیدگاهتان را بنویسید