هوش هیجانی و عاطفی در رابطه

وقتی اسم هوش میاد احتمالا اولین چیزهایی که به ذهنتون میرسه آدمیه که میتونه به سرعت ضرب ۴ در ۴ رو انجام بده، نابغه اس. و یا آدم درسخونیه و نمره های بالایی داره! اما این یه بخش کوچیکی از هوشه! جنبههای خیلی مختلفی داره که ممکنه آدم توی بعضی از اونها ضعیف و بعضیای دیگه فوقالعاده عمل کنه! یکی از این جنبههای مهم ، هوش هیجانی و عاطفیه که یک رابطه عاطفی بهش نیاز داره و بدون اون رابطه با چالشهای جدی مواجه میشه. حالا من تمام جنبه های هوش هیجانی رو براتون توی این مقاله توضیح میدم.
هوش هیجانی و عاطفی چیه؟
هوش هیجانی و عاطفی به زبان ساده یعنی من قدرت تشخیص احساسات و هیجانات خودم و بقیه رو دارم. و میتونم توی زمان و مکان مناسب در برابر این احساسات و هیجانات عکس العمل صحیح از خودم نشون بدم. شاید این جمله ها به نظرتون ساده باشه و تصور کنین همه آدما میتونن اینجور مهارت هارو داشته باشن اما اصلا اینجوری نیست. و درصد بالایی از مشکلات رابطه به دلیل همین پایین بودن هوش هیجانی و عاطفیه.
حالا همه از هوش عاطفی و هیجانی بهره مند هستن یا نه؟
مثل بقیه جنبههای هوش، هوش هیجانی و عاطفی هم محصول وراثت و تربیته! بنابراین همه افراد سالم تا حدی این هوشو دارن. اما محیط و تربیت والدین و نوع برخورد با بقیه به شدت روی بالا بردن یا کم کردن این هوش اثر میذاره. مثلا یه بچه ایزوله که هیچ کاری توی زندگیش به جز درس خوندن انجام نداده و با هیچ چالشی توی روابطش مواجه نشده. مهارت خیلی بالایی توی این هوش پیدا نمیکنه حتی اگر از نظر تحصیلی خیلی موفق و باهوش باشه!
برعکس یه نفر ممکنه از نظر محاسباتی و تحصیلی خیلی قوی نباشه اما از همون دوران مدرسه میبینیم با همکلاسا و معلما چجوری رابطه برقرار میکنه و همه دوسش دارن و الگوش توی این راه والدین یا خواهر و برادرش هستن. و بعضی افراد اینقدر خوش شانس هستن که وراثت و تربیت خانوادگیشون این فرصت رو به اونها داده باشه تا توی همه جنبههای هوش حرفی برای گفتن داشته باشه.

هوش عاطفی و هیجانی رو میشه یاد گرفت ؟
جواب سوال بالا یک بله قاطعانه اس! با تمرین و یا گرفتن میتونین این مهارت رو توی خودتون تقویت کنین. و فرقتون با کسایی ارثی این ویژگی رو دارن اینکه باید ببشتر تلاش کنین همین . البته این توضیح مختص افراد عادی با میزان هوش و توانایی نرمال توی جامعه اس و نه کسایی ک اختلال دارن یا ناتوان هستن.
پست تکمیلی: چرا دیگه بهم ابراز علاقه نمیکنه؟
هوش هیجانی و عاطفی فقط مال رابطه عاطفی هست؟
معلومه که نه! هوش عاطفی و هیجانی همون طور که تعریف کردیم یعنی شناسایی و مدیریت هیجان ها و احساسات خودمون و بقیه! این دیگران و بقیه شامل حال خانواده، دوستان، آشناها، همکارا، بچه هاو حتی آدمای عادی توی جامعه ان که شما با اونها برخورد میکنین! و بعد اینکه هوش هیجانی به شما کمک میکنه بتونین حال خودتون رو خوب کنین و مدیریت روحیهتون رو بر عهده بگیرین

نشونههای وجود هوش عاطفی و هیجانی توی فرد
متوجه تغییرات رابطه شدن
یکی از نشونههای مهم داشتن هوش هیجانی اینکه شخص میتونه به خوبی متوجه تغییرات توی رابطه میشه و کمک میکنه پارتنر هم شرایط رو درک کنه. مثلا وقتی در طول زمان اندازه هیجان توی رابطه جنسی تغییر میکنه اون میدونه لازمه توی رابطه جنسیشون تغییراتی اینجا کنه. وقتی میبین شریک عاطفیتون به خاطر اوضاع کاری و درسیش استرس داره میدونه چطور باید شرایط اروم کردن خونه رو اوکی کنه. یا وقتی میبینین صمیمیتشون زیاد شده خوب میفهمه که از این نقطه قوت باید به نفع رابطهشون استفاده کنه. در هر صورت فردی که هوش هیجانی داره هر جور تغییر مثبت و منفی رو توی رابطه تشخیص میده و برای حفظ تعادل توی رابطه قدم بر میداره.
احترام به نظر طرف مقابل
یکی دیگه از نشونههای مهم داشتن هوش هیجانی احترام به نظرها و عقاید بقیه اس . فردی که هوش هیجانی داره احساس ها و هیجان ها رو میشناسه و میدونه اینها زائیده افکار متفاوت و دید های متفاوت به اطراف هست و هر شخص بنا به تجربه هایی که داشته با مسائل برخورد میکنه. و اصلا برای اثبات نظراتش به بقیه جنگ راه نمیندازه و قصد تحمیل افکارش رو برای کسانی که مخالف حرفش هست رو نداره. به خصوص اگه تشخیص بده طرف مقابل انتقاد پذیر نیست. در هر صورت ممکنه با شما مخالف باشه و این مخالفت رو ابراز کنه اما بابت افکارتون تحقیرتون نمیکنه چون میدونه هیجان ها مثل تحقیر چه اثری روی سلامت روان میزاره.
توی یوتیوب یه مطلب دراینباره گذاشته شده: چجوری باهاش حرف بزنم؟
تشخیص اثر رفتارهای خودش روی بقیه
یکی دیگه از مواردی که نشون میده اون فرد هوش هیجانی داره اینکه به تاثیر رفتار خودش روی بقیه فکر میکنه، میدونه با کنایه و با طعنه صحبت کردن میتونه کسی رو ناراحت کنه، میدونه با اخم و دعوا صحبت کردن بقیه رو اذیت میکنه. حواسش به رفتار و گفتارش هست و شبیه به کسانی که بدون فکر کردن حرف میزنن رفتار نمیکنه. در نظر گرفتن حرفا و رفتارها نشونه ی هوش هیجانی بالای فرد هست.

فرصت شناس برای ابراز احساسات و هیجانات مثبت و منفی
فرصت شناسی توی بیان و ابراز هیجانات و احساسات خیلی مهمه و هرکسی اینو بلد نیست! خالصانهترین و رمانتیکترین احساسات وقتی توی زمان و مکان درست گفته نشه اثر مثبتشو از دست میده. آدمی که هوش هیجانی داشته باشه میدونه وقتی پارتنرش عصبانیه نباید سرش غر بزنه، میدونه وقتی اون سرشار از هیجانات مثبت و عاشقانه اس وقت گله گذاری نیست، یا میدونه وسط سکس وقت تسویه حساب کینههای گذشته نیست.
توانایی همدلی و همدردی
کسی که این ویژگی هایی بالا رو داشته باشه قطعا همدلی و همدردی با بقیه رو داره و این ویژگی داره که باعث میشه به درد و دل دیگران گوش بده، و با اونها همدلی کنه. و میتونه به خوبی راهنمایی کنه بدون هیچ قضاوت. و به موقعش هم نصیحت میکنه.
خب بچه ها امیدوارم مقاله بهتون کمک کرده باشه. اما اگه این نشونه هارو توی خودت پیدا نکردی و حس میکنی هوش هیجانی کمی داری و توی رابطه با بقیه به مشکل میخوری میتونی از اینجا وقت مشاوره بگیری تا بتونیم با هم صحبت کنیم تا این مشکل رو حل کنیم و دیگه نخوای گوشه گیر باشی و همش تو جمع ها ساکت باشی.
دیدگاهتان را بنویسید